'Al jaar en dag staat Herentals gekend voor een sterk sociaal woonbeleid', zegt Bart Michiels, schepen (CD&V). 'We scoren boven het Vlaamse gemiddelde en zijn hiermee in de Kempen zelfs koploper met 976 sociale huurwoningen.
Dat is 7,64% van het totale aantal huishoudens en ruim boven het
gemiddelde van Vlaanderen (6%) of de Kempen (5,44%).
Burgemeester Mien Van Olmen is ondervoorzitter van Kleine Landeigendom Zuiderkempen en kan dit alleen maar beamen : 'De afgelopen jaren werden 75 nieuwe sociale koopwoningen gebouwd. Dat is 0,59% van het totale aantal huishoudens in Herentals.
Vlaanderen scoort hier 0,28% gemiddeld.
Het Sociaal Verhuurkantoor ISOM ten slotte had begin dit jaar 105 woningen in beheer in Herentals en ook dat aantal blijft stijgen. Ingrid Ryken en Tom Reyniers zijn voorzitter en bestuurder van de Woonbrug en willen
vanuit hun ervaring pleiten voor nog meer aanbod.
Ondanks die sterke cijfers blijft de nood toch nog heel hoog. De wachtlijsten van onze sociale huisvestings-maatschappijen tellen 690 (unieke) Herentalse kandidaat-huurders en 157 kandidaat-kopers. Veel van deze mensen zijn alleenstaanden, samenwonenden zonder kinderen en senioren.
De gemiddelde wachtduur voor een sociale woning is 3 jaar en 2 maanden en dat is bijzonder lang.
Onze stad wil met een visie op sociaal wonen een kader schetsen voor de nabije toekomst. In de komende jaren plannen het stadsbestuur en de sociale huisvestingsmaatschappijen 338 extra sociale huurwoningen en 115 nieuwe sociale koopwoningen
Zo willen we evolueren naar een sociaal huuraanbod tussen 9 en 10% van het aantal huishoudens.
Schepen Bart Michiels vervolgt: "In Herentals hebben we altijd al veel aandacht gegeven aan sociale huisvesting. Maar hoewel we heel sterk scoren ten opzichte van het Vlaamse en Kempense gemiddelde, blijft de nood aan goede, betaalbare en kwalitatieve huisvesting heel hoog.
Met deze visie sociaal wonen verankeren we onze plannen voor de toekomst en creëren we een kader voor meer dan 300 sociale huuren 100 sociale koopwoningen.
Bovendien willen we extra inzetten op een beter aanbod via het Sociaal Verhuurkantoor. Daarmee is een stevige basis gelegd, in het volste besef dat we er nog niet helemaal zijn.
In de toekomst kunnen we het aanbod nog vergroten en kunnen we inzetten op kleinschaligere inbreidingsprojecten. Zo snijden we ook geen kostbare open ruimte meer aan, en zorgen we voor een betere mix van allerhande bewoning in onze woonkernen."
Aan de Vorselaarsebaan plannen stad Herentals en De Woonbrug in een eerste fase 50 sociale huurwoningen, die midden 2022 klaar zijn. In een tweede fase worden nog bijkomende sociale huur- en koopwoningen voorzien, gecombineerd met een privaat project.
Aan Stadsveld plannen we 68 huurwoningen en 17 koopwoningen. Dat traject is nu van start gegaan.
De nood voor woningen is het hoogst voor alleenstaanden, samenwonenden zonder kinderen en/of senioren. Daar doen we een eerste inhaaloperatie.
We streven ook naar een mix van bewoners, een sociale mix van huur- en koopwoningen, maar ook van doelgroepen.
Bovendien willen we samen met vzw Op Weg bekijken hoe we op de geplande sites extra diensten kunnen bieden aan mensen met een beperking.
Matthias Verhegge, voorzitter Sociaal Verhuurkantoor ISOM: "We weten dat we
met deze visie nog niet alle noden kunnen lenigen, maar het is toch wel een stevig begin.
Daarom proberen we ook het SVK-aanbod te vergroten met minstens 7 nieuwe inhuringen per jaar in Herentals, en dat lukt momenteel heel goed: in de eerste helft van 2021 kwamen er alvast 15 SVK-woningen in Herentals bij, waarvan bijna de helft nieuwbouwwoningen.
We zijn heel tevreden dat verhuurders nu ook dergelijke energiezuinige woningen aanbrengen, want het is dé manier om de energiefacturen van onze huurders te drukken. Een hele hulp dus in onze strijd tegen de energie-armoede". (pp) Foto Johan Temmerman/ Nnieuws : schepen Bart Michiels.